TART OD PORILUKA I PANCETE - KUHAJMO LOKALNO

Chef Josip Vrsaljko priprema za vas Tart od poriluka i pancete!
Ukusno jelo pripremljeno od poriluka uzgojenog na poljima zadarskog zaleđa koji možete pronaći u našim #KupujmoLokalno košaricama!

TART OD PORILUKA I PANCETE 

Tijesto:
-150 g maslaca „Domaća kravica“
-5 g soli „Solana Nin“
-250 g brašna (glatkog, T-550) „ULTRA PLUS“
-80 g jaja (1kom. L veličine + 1 žumanjak)
-2 prstohvata suhog začinskog bilja (majčina dušica,ružmarin,origano…)

METODA:
1. Izraditi u fino kroz prste: maslac, sol, brašno i začinsko bilje, da se dobije tekstura pijeska.
2. Dodati jaja te na kratko izmješati da se dobije homogena smjesa (NAPOMENA: kad se dodaju jaja u smjesu od brašna i maslaca potrebno je samo kratko umješati jaja, ne miješati predugo jer će tijesto ispasti žilavo)
3. Razvaljati tijesto između dva papira za pečenje ili prijanjajuće folije na debljinu od 2-3 mm. Odložiti tijesto u hladnjak 15 min. da se stabilizira te da se može manipulirati njime prilikom stavljanja u kalup.
4. Odležano tijesto ravnomjerno odložiti u kalup za tart obuhvaćajući svaki dio kalupa: dno i stijenke. Valjkom ili nožem odstraniti višak tijesta s vrha kalupa. Tijesto odložiti u hladnjak dok se ne pripremi nadjev i smjesa od jaja, mlijeka i vrhnja.

Nadjev:
-3 poriluka očišćena i oprana srednje veličine (cca 700g.)
-50 g maslaca „Domaća kravica“
-100 g pancete „Mataš“ izrezane na male kockice
-250 ml vrhnja (35% mm)
-250 ml mlijeka (3,8%mm) „Domaća kravica“
-240 g jaja (4 kom. L veličine)
-Sol „Solana Nin“
-Papar
-Muškatni oraščić sviježe riban
-100 g tvrdog kravljeg sira „ULTRA PLUS – Planinski sir“

METODA:
1.Poriluk narezati na četiri dijela po dužini pa sve iskosati na fine rezance debljine 3-5 mm.
2.U tavu dodati maslac i otopiti ga. Dodati poriluk i dinstati ga na vatri srednje jačine 10 min. Nakon deset minuta dodati pancetu i nastaviti dinstati oko 5 min. Začiniti sa solju i paprom. Odložiti sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što se stavi u pripremljeno tijesto.
3.Razmutiti jaja te dodati: vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić da se dobije tekstura kreme (ne pretjerano tući da se ne stvori pjenasta tekstura).
4.U pripremljeno tijesto dodati dinstani poriluk i pancetu. Rasporediti ravnomjerno.
5.Dodati smjesu od jaja, vrhnja i mlijeka te preliti preko poriluka.
6.Posuti sve ribanim sirom.
7.Staviti tart u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C i peći 35-40 min., ovisno o pećnici.

Tart je najbolje jesti dok je topao.

PREUZMITE RECEPT U PDF FORMATU

DOBAR TEK!

Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na našem "Kuhajmo Lokalno" YouTube kanalu!