nabujak-od-blitve-recept-sonik

NABUJAK OD BLITVE - KUHAJMO LOKALNO

U prvoj emisiji "Kuhajmo lokalno", chef Josip Vrsaljko priprema za vas Nabujak od blitve!
Ukusno jelo pripremljeno od mlade blitve uzgojene na poljima zadarskog zaleđa koju možete pronaći u našim #KupujmoLokalno košaricama!

NABUJAK OD BLITVE 
za 4 osobe

SASTOJCI
- 400 g blitve
- 60 g sira“Bodulac“
- 30 g glatkog brašna "Ultra"
- 25 g maslaca 
-150 ml mlijeka "Domaća kravica"
- prstohvat muškatnog oraha
- prstohvat bijelog papra
- 3 g soli
- 2 žumanjka (40 g)
- 4 bjelanjka (160 g)

Za kalup:
- 50 g maslaca (sobne temperature)
- 30 g krušnih mrvica “Foša"

Dodatak pri serviranju:
-160 g kiselog vrhnja>

NAČIN PRIPREME
1. Ugrijati pećnicu na 190°C.
2. Pinelom namazati kalupe omekšalim maslacem. Posuti krušnim mrvicama te odložiti u hladnjak.
3. U velikom loncu zakuhati vodu. Dodati blitvu u kipuću vodu, kuhati 30 sekundi. Ohladiti blitvu u vodi s malo leda da se naglo zaustavi proces kuhanja. Procijediti.
4. U malom loncu za umake, na srednjoj vatri, otopiti maslac, dodati brašno i miješati 1-2 minute. Nakratko skloniti s vatre, postupno dodavati mlijeko miješajući da se razbiju grudice od brašna. Vratiti na vatru te kuhati dok se ne dobije krema nježne teksture. Skloniti s vatre i prebaciti u kotlić za miješanje.
5. Samljeti kuhanu blitvu u procesoru za hranu, dok se ne dobije fina pasta. Dodati pastu od blitve u kuhanu kremu, dodati 60 g fino ribanog sira, 2 žumanjca, sol i začine. Umiješati sve skupa.
6. Bjelanjke tući da se dobije snijeg dovoljno čvrst, pazeći da se ne pretuče (mekani vrh).
7. Dodati 1/3 snijega od bjelanjaka u smjesu od blitve i izmiješati da se dobije fina krema. Dodati ostatak snijega od bjelanjaka i lagano miješati, pazeći da se ne ispušu mjehurići zraka iz bjelanjaka.
8. Smjesu staviti u pripremljene kalupe do ruba posudica. Zagladiti kuhinjskom paletom preko ruba posudica. Palcem lagano zagladiti rubove posudica, kako se nabujak ne bi zalijepio i kako bi se ravnomjerno dizao. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 19-21 min.
9. Izvaditi pečeni nabujak i neposredno prije serviranja na vrh staviti 1 žlicu kiselog vrhnja.

DOBAR TEK!


Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na našem "Kuhajmo Lokalno" YouTube kanalu!